Bendovi

Bajaga i instruktori
Bajaga i instruktori su osnovani u Beogradu 1984. godine, od strane kompozitora, tekstopisca i gitariste Momčila Bajagić "Bajage".Oni su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop-rok grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Njihov niz albuma i nagrada u srednjim i kasnim 80-tim, zaokružio je zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" se smatra jednim od najboljih jugoslovenskih i srpskih pop-rok albuma svih vremena.Instruktore pored Bajage čine:


Žika Milenković, gitara
Miroslav Cvetković, bas
Saša Lokner, klavijature
Čedomir Macura, bubnjevi
Marko Nježić, gitarabajaga.com
facebook.com/bajaga.official.page
instagram.com/bajagaiinstruktori
Divanhana
Divanhana je osnovana početkom 2009. godine od strane grupe studenata na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Bend izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike. Poseban fokus stavljaju na njegovanje i prezentovanje sevdaha, urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Pored vrlo posvećenog i istraživačkog pristupa tradiciji, Divanhana svoj stvaralački opus obogaćuje i autorskom muzikom za koju inspiraciju crpe upravo iz tradicionalne pesme.


Debitantski album Dert snimaju februara 2011. godine u saradnji sa Vanjom Muhovićem. Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa novom članicom, mladom pevačicom Leilom Ćatić. Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na značajnim festivalima. Pored toga, bend se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama. Već početkom 2013. godine objavljuju album Bilješke iz Šestice, iznedren iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 koncerata u 13 različitih zemalja Evrope. Početkom 2015. godine sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić, snimaju album Zukva.


Krajem 2017. godine Divanhana ostvaruje vrlo uspješan koncert u Istanbulu, a kao specijalnu gošću koncerta pozivaju popularnu tursku glumicu i pjevačicu Suzan Kardeş. Nedugo, već u februaru 2018. godine, Divanhana i Suzan se sastaju u Sarajevu, te kroz druženje i kreativni rad zajednički snimaju novi materijal koji objavljuju na novom studijskom albumu imena Kardeş. Početkom mjeseca septembra 2018. upoznaju mladu umetnicu i pevačicu Šejlu Grgić koja postaje nova punopravna članica benda. Početkom 2019. godine Divanhana objavljuje prve autorske pjesme Zova i Voće u saradnji sa mladom izvođačicom tradicionalne muzike Danicom Krstić.


Početkom 2021. godine u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom benda Borjanom Miloševićem završavaju miks novog albuma kojeg, zbog svih okolnosti pod kojim je isti nastao i završen, simbolično nazivaju Zavrzlama. Zavrzlama beleži izuzetno pozitivne recenzije i kritike eminentinih evropskih i svetskih medija. Nošen krilima novog studijskog izdanja i sjajnih recenzija, bend počinje novu koncertnu turneju #ZavrzlamaTour koja u prvoj polovini 2022. godine obuhvata koncerte u Oslu, Budimpešti, Beču, Lincu, Ankari, i mnogim evropskim metropolama. U jeku koncerata Divanhana javnosti obelodanjuje vest da završavaju profesionalnu saradnju sa Šejlom Grgić, te predstavljaju novu članicu Selmu Droce sa kojom nastavljaju koncertnu turneju.Selma Droce (vokal)
Neven Tunjić (klavir)
Nedžad Mušović (harmonika)
Azur Hajdarević (kontrabas)
Azur Imamović (bas gitara)
Rifet Čamdžić (bubanj)
Irfan Tahirović (udaraljke)divanhana.ba
facebook.com/divanhana
instagram.com/sirimosevdah
Dinamika music
Dinamika music je električni gudački kvartet predvođen DJ-em, koji sjedinjuje muziku kroz vreme od Vivaldija do Majkla Džeksona. Dinamiku čine akademski muzičari školovani na Akademijama u zemlji i inostranstvu.


Sviraju u ozbiljnim i prestižnim orkestrima, predavali su na visokim muzičkim školama u inostranstvu i tokom svojih karijera se usavršavali, sarađivali i družili sa imenima kao što su Leonid Bernstein, Sergiu Celibidache, Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Martha Argerich, Rostropovich i mnogi drugi. Neki od njih su ostvarili karijere u Evropi, neki u Srbiji, ali im je svima zajednička želja da svoju muziku prezentuju na sebi svojstven, originalan i dinamičan način.


"Dinamika music" svira na električnim violinama, što daje poseban zvuk i dinamičnost, a mesto dirigenta zauzeo je priznati DJ Grappelli – osnivač agencije DJ EXPRESS u Beogradu. DJ Grappelli je originalno obradio sve numere za njihov električni sastav i na taj način su prevazišli stereotipe i monotoniju u muzičkoj ponudi. Mogu da se pohvale da su među prvima u Srbiji koji izvode remikse najpoznatijih klasičnih kompozicija.


Ako volite muziku Najdžela Kenedija i Vanese Mej, Dejvida Gereta, DJ Guetta, DJ Tiesta, onda smo sigurni da ćete se zaljubiti u Dinamika music. Sviraju muziku koju su sa ljubavlju odabrali, a sa stilom i ukusom pripremili za vas. Na ovogodišnjem festivalu nastupaju zajedno sa Tom R Band-om.Katarina Ranić Čavić (violina)
Marija Mitrović (violina)
Katarina Stanimirović (violina)
Filip Đukić (DJ)dinamikamusic.rs
facebook.com/Dinamikamusic
instagram.com/dinamika_music
Tom R. Band
Žestok bluz!

Tom R. Band, moćni bluz trio, dolazi nam iz Mušjena i Vefsna u Norveškoj. Čine ga Tom-Roger Markås, vokal i gitara, Roger Svartvatn, bubnjevi i Jørn Ove Nygård bas. Ogromnu publiku imaju na festivalu ByfestVeko u Mušjenu. Uvek je puna kuća i sjajna atmosfera kada je Tom R. Band na sceni Barthbrygga.


Bluz rok maksimalnog kvaliteta!
Izvodeći pesme Džoa Bonamase, Voltera Trauta, Džona Majera, Viski Majersa, Keni Vejna, Brusa Springstina, i mnogih drugih, Tom R. Band iznova pokazuje vrhunski kvalitet. Tom R. Band zateže kaiševe – oni love u svetu bluz roka!


Žešći od drugih
Brz, snažan bluz rok, tihe, spore pesme koje smiruju, «Tougher than the Rest», kao Bruce Springsteen. «Lightning Bugs and Rain» – da li Vam to zvuči kao kišno vreme u Mušjenu? Viski Majers su posetili Toma Rodžera i kompaniju i napravili su pesmu o vremenu u Mušjenu, očigledno.


Slavni dani na Ruti 66
«Glory Days» i vožnja motorom na «Route 66», bluz-rok, rok američke istočne obale, «Walking the Dog», «Call Me the Breeze» i «Tennessee Whiskey»! O da, «Clouds on the Horizon», kao u Heavenly Love? Tom R. Band citira norveški bend Stage Dolls, «Still in Love», pre nego što duh Madi Vatersa stupi na scenu, «Hootchie Cootchie Man».
Tom-Roger Markås – vokal, gitara
Jørn Ove Nygård – bas
Roger Svartvatn – bubnjevifacebook.com/tomrband

Quadrirotti
Marco Cerruti (vokal, 20 godina), Alberto Canta (bubnjevi, 18 godina), Davide Piccinino (gitara, 22 godine), Gianlorenzo Lamberti (bas i klavijature, 22 godine) i Enrico Canta (tekstopisac, 21 godina), su članovi mladog italijanskog sastava Quadrirotti, osnovanog za vreme pandemije korona virusa. Oni na scenu donose originalne pesme i obrade indi muzike, roka i popa.


Nakon nastupa na Indiependenti Challenge, onlajn festivalu indi muzike, Quadrirotti je imao svoj debi uživo u julu 2021. godine na Cacciano Festivalu u Monkalvu, gradu u kom su članovi benda rođeni i odrasli. U decembru iste godine nastupaju u Gradskom pozorištu Monkalvo na humanitarnom koncertu za lokalni Crveni krst. 2022. godine sviraju na Cittadella Festu u Casale Monferrato povodom proslave 1. Maja, a kasnije iste godine na prelepoj Open Air bini u Orsolini28 (međunarodni centar za kreativni razvoj smešten u brdima Monferata).


Bend je objavio 5 singlova: Palloncini in un temporale, Auai, Sbagli degli altri, Sei mesi d'estate (svi objavljeni 2021.) i Boston Tea Party (objavljen u aprilu 2022.).Marco Cerruti - vokal
Davide Piccinino - gitara
Alberto Canta - bubnjevi
Gianlorenzo Lamberti - bas i klavijature
Enrico Canta - tekstopisacfacebook.com/quadrirotti
instagram.com/quadri.rotti
open.spotify.com

Pop Hor Gornji Milanovac
Pop Hor iz Gornjeg Milanovca nastupiće u nedelju 23. aprila na glavnoj sceni, na gradskom trgu u Gornjem Milanovcu.


Pop Hor želi da dokaže da svako može da peva, bez audicija, bez nota, bez stresa, sa puno ljubavi i strasti prema muzici. Pevaju najlepše pesme ovog i "onog" vremena i uživaju u tome. Njihovi članovi su starosti od 7 do 77.


Pop Hor iz Gornjeg Milanovca, nastupiće zajedno sa horovima iz drugih gradova. Ne propustite njihov nesvakidašnji nastup!facebook.com/pophorgm
instagram.com/pop_hor__rs
Stari grad
Grupa Stari Grad postoji od 1994. godine. Svoj autorski album "Nebo iznad Starog grada" objavljuje 2019. godine u izdanju PGP RTS. Objavljena su 4 video spota za autorske pesme. Mnogobrojni solistički koncerti, nastupi na festivalima i manifestacijma širom Srbije, a u planu je učešće na Čačak Prestonica Kulture 2023 - "Čačanska Rodna" i Serbia World Music Festival 2023. u Gornjem Milanovcu.


Svoj koncertni repertoar grupa Stari Grad bazira na autorskim pesmama koje su inspirisane bogatom muzičkom baštinom naših prostora, evergrin, šansonama i pesama mediterana. Orkestar plovi na talasima starih dobrih vremena koje bude uspomene i sećanja svih generacija, pogotovu atmosfere našeg kraja, starog Milanovca i Čačka.


Pored standardne postave. Milan Erović (gitara), Aleksandar Erović (kontrabas), Jovan Pajović (harmonika) i gostiju: Aleksandar Alempijević (bubnjevi i udaraljke), Dragan Radojević (buzuki), nastupiće i naši članovi iz Gornjeg Milanovca: Sara Žižović (volina), Lena Savić (vokalni solista) i gitarista iz prve postave Starog Grada - Vladimir Vesović (gipsy jazz gitara).
starigrad.co.rs
facebook.com/orkestarstarigrad
instagram.com/orkestarstarigrad

WMC Serbia
Želja za očuvanjem tradicionalnog muzičkog nasleđa

Baviti se profesionalno muzikom u amaterskim kulturno umetničkom društvu znači pomerati granice, stalno otkrivati nešto novo, a sve to iz ljubavi prema muzici. U današnjem materijalnom svetu skoro nemoguće. Svirati i uživati bez sujete, učeći od drugih i sve spojiti u jedno.


WMC je društvo za proučavanje zvuka koje je osnovano sa osnovnom namerom da zaštiti našu tradicionalnu narodnu folklornu muziku. Članovi društva su uglavnom članovi i rukovodioci narodnih orkestara kulturno-umetničkih društava koji u razmeni iskustava i notnih, audio i video materijala upotpunjuju ličnu arhivu i unapređuju rad svojih orkestara. Veliku pomoć u radu društvo ima od katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda uz čiju podršku WMC organizuje rad, pri kulturno-umetničkim društvima u vidu edukacije u narodnoj muzici. Projekat je zamišljen tako da učenici koji završavaju osnovnu muzičku školu, svoje muziciranje nastave u organizaciji WMC odakle će, po želji, bili uključivani u rad kulturno-umetničkih društava. WMC se već duže vreme bavi snimanjem muzike i raspisom muzičkih aranžmana za koreografije čiji kvalitet tona i autentičnost izvođenja u potpunosti odgovara našoj folklornoj muzici. WMC se pored ostalog bavi i terenskim radom: prikupljanjem i proučavanjem folklorne građe, kostima i reparacijom i izradom tradicionalnih instrumenata.


WMC, kao nezavisna i nevladina inicijativa u kulturi i dalje će nastojati da svojim radom, kao i do sada, ostavi svoj doprinos na polju narodne i folklorne muzike.


Osnivač i organizator rada WMC je Aleksandar Smrekić.KUD "Šumadija" Gornji Milanovac (Srbija)Kulturno-umetničko društvo "Šumadija" iz Gornjeg Milanovca osnovano je na Božić 2006. godine kada je grupa iskusnih igrača i ljubitelja folklora odlučila da okupi omladinu svoga grada i nauči ih da igrom i pesmom očuvaju tradiciju pre svega rudničko-takovskog kraja ali i cele Srbije a i šire.


Danas KUD "Šumadija" ima više od 400 članova organizovanih u deset grupa. Naših 8 igrača, pored četiri ansambla koja vežbaju u prostorijama KUD-a, vode i škole folklora u sve četiri osnovne škole u Gornjem Milanovcu.


Entuzijazam, trud i kvalitet mladog ansambla prepoznala su i podržala i najveća imena srpskog folklora. Koreograf Desa Đorđević za "Šumadiju" je pripremila i na scenu postavila koreografiju "Mesečina, a ja zovem prelo", igre i pesme sa planine Rudnik, a koreograf Slavica Mihailović i muzički saradnik i umetnički rukovodilac narodnog orkestra Aleksandar Smrekić formirali su i autorizovali Školu folklora "Šumadije" pa će, po njihovom "nacrtu" i najmlađi iz drugih društava moći da savladaju osnove igre.


Etnokoreolog i etnomuzikolog Ivana Nedić vodi mušku i žensku pevačku grupu.


kud sumadija

Posebno je značajna saradnja sa Jugoslovensko-norveškog društvom. Svake godine ansambl učestvuje na centralnoj proslavi obeležavanja Dana državnosti Kraljevine Norveške u Beogradu simbolično izvodeći tom prilikom koreografiju iz Srbije i koreografiju nacionalnih norveških igara. Ansambl je poznat po spremnosti da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U saradnji sa Opštinskim odborom Crvenog Krsta Gornjeg Milanovca organizovali smo više humanitarnih koncerata u našem gradu i Srbiji, i tim povodom nastupali u Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Bijeljini…


Narodni orkestar kulturno-umetničkog društva "Šumadija" postoji od osnivanja društva. Članovi orkestra su uglavnom srednjoškolci koji bavljenjem folklornom muzikom obogaćuju sebe, a samim tim ne daju našu narodnu muziku da se prepusti zaboravu. U orkestru su zastupljeni klasični instrumenti, a muzički aranžmani su prilagođeni izvođačkom sastavu ansambla tako da, ne retko, orkestar KUD-a "Šumadija", svojim muziciranjem podseća na daleko poznatije ansamble. Orkestar funkcioniše pod stručnim rukovodstvom Aleksandara Smrekića.


www.kud-sumadija.rs
facebook.com/kudsumadija
instagram.com/kud_sumadija

 


Download sekcijaPoster festivala


Prijatelji festivala

Pratite nasTransform festival

Serbia World Music Festival '23

Gornji Milanovac
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Mob: +381 (0)60 516 00 07
Mob: +381 (0)60 696 10 20

info@serbiamusicfestival.com
www.serbiamusicfestival.com

Svetska muzika u srcu Srbije