Bendovi

New Balkan Koncept - Danica Krstić i kamerni orkestar "Šlezinger" (Srbija)
Danica Krstić


Glas Danice Krstić je ona zlatna nit koja veze srpske narodne nošnje, tradicije, muzike, kulture i istorije, u ovom novom vremenu večitog nevremena, posebno na našim prostorima, čini dovoljno blistavim da nas podseti koje vrednosti moramo da negujemo. Svojom mladošću, lepotom, pojavom, nepretencioznošću, ali pre svega, darom, Danica daje nadu da nije sve otišlo niz vodu i da, možda, nismo potpuno posrnuli pred naletom besmisla, u svakom smislu. Jedna je od retkih koja je za svoju budućnost odabrala prošlost, stvarajući bogatu, arhaičnu riznicu svog života i onoga što poklanja ljudima i ostavlja za tu istu budućnost.


Rođena 25. novembra 1995. Godine u Kragujevcu. Završila srednju muzičku školu Dr Miloje Milojević - smer violina. Student je treće godine Muzičke akademije u Beogradu-smer etnomuzikologija.


Pevanjem se bavi od svoje šeste godine. Iako mlada, Danica ima bezbroj nastupa kako u zemlji tako u inostranstvu. Njeg glas su čuli stanovnici Italije, Nemačke, Holandije, Švedske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Francuske, Izraela, Palestine, Slovenije, Austrije i mnogih drugih zemalja gde je dostojanstveno prezentovala srpsku tradiciju i kulturu kroz pesmu.2012. - Pobednica "Šljivika"-Čuvar narodne baštine
2017. - godine izdaje svoj prvi CD "Pod groom se šetalo devojče" koji izdaje PGP-RTS.
2018. - sa Sanjom Ilićem i Balkanikom predstavlja Srbiju na najvećem muzičkom takmičenju u Lisabonu – Evrovizija


Članica je mnogih humanitarnih organizacija. Članica je grupacije "Obnovimo sebe – podignimo Stupove" i konzul je fondacije Tijana JurićGKO ŠlezingerGradski kamerni orkestar "ŠLEZINGER" predstavlja jedan od glavnih stubova muzičkog života Kragujevca. Osnovan je 2006. godine kao rezultat nepo­recive potrebe za specifičnom i dragocenom kulturnom i umetničkom ulogom u muzičkom životu Kragujevca. Orkestar čine istaknuti muzičari našeg grada. Gradski kamerni orkestar "Šlezinger" ostvario je veliki broj celovečernjih koncerata u Kragujevcu i Beogradu. Takođe je bio i deo televizijskih i radio emisija (od nastupa uživo na RTS-u, do brojnih nastupa na lokalnim mediji­ma). Od 2011. godine Gradski kamerni orkestar "Šlezinger" deluje kao jedan od ansambala Muzičkog centra Kragujevac.Vojislav "Vojkan" BorisavljevićPoznati srpski kompozitor i dirigent. Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija Sivi dom i Vruć vetar i filma Lajanje na zvezde[1] za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.[2] Autor je pesama Odiseja, Ljubav je samo reč, A sad adio, Ja te volim...


Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živi u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama "Dr Vojislav Vučković" i "Stanković", kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine. Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponuje muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što do sada čini nekoliko stotina dela različitih žanrova. Bavi se dirigovanjem u pozorištu, koncertima, festivalima i RTV snimanjima. Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je više puta nagrađivan. Dobitnik je nagrade "Darko Kraljić" koja se dodeljuje od strane Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike [4]. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je nagrada "Darko Kraljić". 2018. godine objavio je knjigu Moja odiseja.
Alen Islamović (BiH)
Poznati rok pevač Alen Islamović smatra se jednim od najboljih muških vokala sa prostora bivše Jugoslavije. Rođen je 17. avgusta 1957. u blizini Bihaća. Bivši je član grupa "Divlje jagode" i "Bijelo dugme", čije će hitove izvesti, pored svoji novih pesama.www.alen-islamovic.net
facebook.com/music.alen.islamovic
The Drunken Sailors (Norveška)
The Drunken Sailors (Pijani mornari) sviraju električno-akustični Folk / Irish / Roots / Americana / Country and Blues muziku, sa dosta violine, usne harmonike, udaraljki i gitara, sa nekoliko talentovanih vokala u bendu. "Mornari" nastupaju na dosta koncerata u toku godine, većinom u Mušjenu, njihovom rodnom gradu, ali nastupaju i van njega. Svake godine nastupaju na "Roots" festivalu u gradu Brønnøysund. Njihov koncert na tom festivalu je pravi spektakl, sa fantastičnom atmosferom koju prave na stotine entuzijasta.Amalie Kummernes – Vokal
Stig Baadstø Nilsen – Gitara, Dobro i vokal
Vidar Tilrem – Violina
Markus Ljøkjel – Gitara, harmonika i vokal
Rune Walle – Bubnjevi i vokal
Odd Arne Eiterjord – Bas
Holger Sjåvik - Guitalele, Multibender/slide i vokal
Sigurd Tverrå – Gitara i bendžo
Atle Jørgensen - Menadžerfacebook.com/drunkensailorsnor
Nenad Zlatanović & Pera Džo (Srbija)
Nenad Zlatanović na akustičnoj gitari i Pera Džo sa usnom harmonikom čine jedan sjajan duo. Putovanje na koje oni vode svoju publiku je putovanje na talasima bluz ritma od Gornjeg Milanovca do Teksasa. Kažu, kada slušate ovaj duo imate osećaj da se nalazite u nekom pabu u Teksasu, gde "mirno" pijete svoje pivo, i odjednom spontano, kako se to samo u Teksasu dešava, kreće svirka koja vas izuva iz cipela i dovodi do ludila. Ne možete da sedite, morate da ustanete i zaigrate bluz. Onako kako vam se hoće, jer bluz je sloboda u svemu, pokretu, izrazu, slobodni ste da izrazite svoju tugu, i da uživate u njoj u sjajnom ritmu.Nenad Zlatanović – Gitara
Pera Džo – Usna harmonika


Minja Subota, Leontina, Tijana Dapčević (Srbija)
Minja Subota, Leontina i Tijana Dapčević nastupaju na ovogodišnjem festivalu u okviru dečijeg maskenbala koji će se održati na gradskom trgu.Stari grad (Srbija)
Orkestar Stari Grad stupa na muzičku scenu davne 1994 godine, kao akustični četverac poznat po tome što su među prvima na svojim akustičnim instrumentima uspešno obrađivali mnoge domaće i svetske melodije. S vremenom su dolaskom novih snaga, sačinjenih od vrsnih muzičara izrasli u veliki orkestar, koji je kadar za velika dela i izazove, kojima su i više nego dorasli.


Sve to zahvaljujući nepresušnom izvoru energije i izvrsnim temeljima baziranim na svim muzičkim pravcima, koji se konstantno razvijaju i nadograđuju. Ono što ih čini autentičnim, jesu njihova snažna energija i iskren odnos prema publici, koja im to vraća na najlepši mogući način.


Obzirom na višegodišnje iskustvo i tim koji uvek pobeđuje, za razliku od mnogih, Orkestar Stari Grad vam obećava kvalitet i provod za pamćenje.


Orkestar "Stari Grad" iz Čačka, više od 25 godina, pleni svojom harizmom i pozitivnom energijom. Poznati po odličnom izvođenju raznih žanrova i repertoarom za svaku priliku, nešto su što ne treba da izostavite na svojim proslavama, venčanjima, rođendanima, klupskim svirkama. Sastavljen od osam vrhunskih muzičara, svojim interpretacijama pružiće vam nezaboravne trenutke, pokrenuti telo i okrepiti dušu.


Prve korake napravili su kao klupski rock bend, zatim su kao starogradski orkestar pekli zanat u mnogim poznatim restoranima. Sa iskustvom koje smu stekli nastavljaju kao bend za svadbe i korporativne proslave, a danas su rado viđeni gosti na mnogim kulturnim i muzičkim manifestacijama. Uz godine predanog rada dok su muziku osećali jedino kao ljubav i radost uspeli su da njihov san pretoče u stvarnost. Sve ove godine sa vama dele vaše poslovne uspehe i pobede i porodične radosti i srećne trenutke. Sada, zahvaljujući poverenju publike spremni su za neke nove izazove…Aleksandar Erović – vokal/bas gitara
Milan Erović – vokal/gitara
Aleksandra Subotić – vokal
Dragoslav Subotić – bubnjevi
Nenad Bojović – harmonika
Filip Lukić – klavijature
Filip Caković - vokalstarigrad.co.rs
Gipsy Aleksići (Srbija)
Gitarski sastav Gipsy Aleksića je započeo sa radom 23.12. 2007. godine u klubu "Trem" u Gornjem Milanovcu. Neobičan kvartet gitara i jedinstven zvuk, vrlo brzo je dobio svoju publiku. Orkestar je u svojoj osnovi "porodično blago" porodice Aleksić.


Muzika koju izvode je izražaj njihove harizme i načina na koji oni doživljavaju datu inpretetaciju. Načinom improvizacije, kao i vokalnim delovima, dokazuju beskonačnost muzike kao i širinu ciganske duše. Gostovali su na lokalnim televizijama i nacionalnim emisijama: Žikina Šarenica, Jutarnji program RTS-a, 48 sati svadba, Jutarnji program RTV Pink, Beogradska hronika i mnogim drugim. Nastupali su na raznim koncertima i humanitarnim svirkama: Srpski festival svetske muzike, Đurđevdanski koncert Valjevo, 40 god RTS-a, Brod Leonardo, Dani muzike u Gornjem Milanovcu i mnogim drugim.


Orkestar je postao obožavan među starijom i mlađom populacijom, što je stvorilo jedinstven spoj. Mlađim ljudima se dopadaju zbog energičnog ritma i odličnih bas deonica, što u njima budi potrebu za igranjem, starijoj populaciji zbog harizme, solo improvizacija koje lutaju u svim pravcima i što dokazuju da stara ciganska muzika nije izgubila emociju i snagu ciganske džez muzike!


Serbia World Music Festival, je imao zadovoljstvo da prvi put Gipsy Aleksiće predstavi na festivalu 2009. godine.Od tada je ovaj bend tradicionalno otvarao svaki naredni festival i svakog puta dokazivao svoju ozbiljnost, kvalitet i muzičko sazrevanje. To nije prošlo nezapaženo kako među festivalskom publikom tako i kod gostiju iz inostranstva, koji su tražili njihov materijal, a kasnije su stizali i pozivi za nastupe u inostranstvu.


Jedan od njih stigao je iz Norveškog bluz grada Notodden. U oktobru 2014. godine Gipsy Aleksići se predstavljaju i norveškoj publici i ostavljaju neizbrisiv trag. Održali su nekoliko koncerata i dobili pozive za nastupe na festivalima u Norveškoj.


Njihov scenski nastup, virtuoznost na gitarama i kvalitet muzičkog predstavaljanja, retko koga mogu ostaviti ravnodušnim.


Snimili su svoj prvi CD sa 8 numera i proširili svoj rad po raznim festivalima. Ovogodišnji nastup na festivalu imaće novu dimenziju. Na sceni sa njima će nastupiti dva ženska vokala, a istovremeno će biti predstvaljena i istorija benda.
Vojkan Aleksić - (ritam gitara,vokal)
Sandro Aleksić - (solo gitara / ritam gitara)
Slaviša Aleksić - (gitara)


www.gipsyaleksici.rs
www.facebook.com/pages/gipsy-aleksic/KUD „Šumadija“ Gornji Milanovac (Srbija)Kulturno-umetničko društvo „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca osnovano je na Božić 2006. godine kada je grupa iskusnih igrača i ljubitelja folklora odlučila da okupi omladinu svoga grada i nauči ih da igrom i pesmom očuvaju tradiciju pre svega rudničko-takovskog kraja ali i cele Srbije a i šire.


Danas KUD „Šumadija“ ima više od 400 članova organizovanih u deset grupa. Naših 8 igrača, pored četiri ansambla koja vežbaju u prostorijama KUD-a, vode i škole folklora u sve četiri osnovne škole u Gornjem Milanovcu.


Entuzijazam, trud i kvalitet mladog ansambla prepoznala su i podržala i najveća imena srpskog folklora. Koreograf Desa Đorđević za „Šumadiju“ je pripremila i na scenu postavila koreografiju „Mesečina, a ja zovem prelo“, igre i pesme sa planine Rudnik, a koreograf Slavica Mihailović i muzički saradnik i umetnički rukovodilac narodnog orkestra Aleksandar Smrekić formirali su i autorizovali Školu folklora „Šumadije“ pa će, po njihovom „nacrtu“ i najmlađi iz drugih društava moći da savladaju osnove igre.


Etnokoreolog i etnomuzikolog Ivana Nedić vodi mušku i žensku pevačku grupu.


kud sumadija

Posebno je značajna saradnja sa Jugoslovensko-norveškog društvom. Svake godine ansambl učestvuje na centralnoj proslavi obeležavanja Dana državnosti Kraljevine Norveške u Beogradu simbolično izvodeći tom prilikom koreografiju iz Srbije i koreografiju nacionalnih norveških igara. Ansambl je poznat po spremnosti da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U saradnji sa Opštinskim odborom Crvenog Krsta Gornjeg Milanovca organizovali smo više humanitarnih koncerata u našem gradu i Srbiji, i tim povodom nastupali u Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Bijeljini…


Narodni orkestar kulturno-umetničkog društva „Šumadija“ postoji od osnivanja društva. Članovi orkestra su uglavnom srednjoškolci koji bavljenjem folklornom muzikom obogaćuju sebe, a samim tim ne daju našu narodnu muziku da se prepusti zaboravu. U orkestru su zastupljeni klasični instrumenti, a muzički aranžmani su prilagođeni izvođačkom sastavu ansambla tako da, ne retko, orkestar KUD-a “Šumadija“, svojim muziciranjem podseća na daleko poznatije ansamble. Orkestar funkcioniše pod stručnim rukovodstvom Aleksandara Smrekića.


www.kud-sumadija.rs 


Download sekcijaPoster festivala


Prijatelji festivala

Pratite nas


Transform festival

Serbia World Music Festival '19

Gornji Milanovac
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Mob: +381 (0)60 516 00 07
Mob: +381 (0)60 696 10 20

info@serbiamusicfestival.com
www.serbiamusicfestival.com

Svetska muzika u srcu Srbije