Bendovi

Grupa 357 (Srbija)
Grupa 357 je osnovana 1996. Osnivač i lider grupe je Nikola Hadži Nikolić. Muzički pravac koji je karakterističan za grupu 357 je "krosover" ili mešavina svih pravaca.


Bend uglavnom čine bubanj, bas, dve gitare, dve trube i vokal, ali ne retko se pojavi i klavijatura.


Do sada je izašla u javnost sa deset autorskih albuma i preko 100 autorskih pesama. Navedimo samo neke koje su imale veliki uspeh kod publike: Cigane, Beograd, Dan Svetog Ilije, Sad, Znaš li ko te ljubi silno, Spremte se spremte, Jedna je Srbija, Na Gazimestanu, Hriste Bože, Tebe sam voleo, Tvoje Oči, Pesma za kraj sveta i mnoge druge. Takođe je veliki uspeh imao i njihov posebno tematski album Pesme Sa Severa sa koga se izdvajaju Dobro Znaj, Ponos Grada, Zakletva i druge sada već kultne stadionske numere.


Učestvovali su na promovisanju pravoslavlja kod omladine i održali stotine humanitarnih nastupa kako za najugroženije ljude i decu, tako i za kulturne i istorijske, verske spomenike, hramove i njihove obnove.


facebook.com/357srbija
sr.wikipedia.org/sr/357

Crvena jabuka (BIH)
Crvena jabuka je pop rok grupa iz bivše Jugoslavije koja potiče iz Sarajeva, iz Bosne i Hercegovine, ali trenutno deluje u Zagrebu u Hrvatskoj. U bivšoj Jugoslaviji ovo je bila jedna od najuspešnijih i najplodnijih grupa.


Pet mladića, dva Dražena, Aljoša, Zlatko i Darko, je odlučilo svirati ljubavne pesme, a od nekoliko predloženih imena za naziv grupe preovladalo je to što je neko na probu doneo jabuku. Tako je u Sarajevu nastala grupa Crvena jabuka maja 1985. godine.


Prvi i jedini album u originalnoj postavi objavljuju marta 1986. godine. Tokom septembra iste godine kreću na mini turneju po Bosni i Hercegovini sa zakazanim koncertom u Mostaru 18. septembra 1986. godine. Taj koncert je bio samo zakazan, ne i održan, jer se kod Jablanice dogodila saobraćajna nesreća u kojoj basista Aljoša odmah podlegao zadobijenim povredama, a gitarista Dražen Riči - Zijo 13 dana nakon njega.


S obzirom da je materijal već bio pripremljen i demo snimci gotovi, Žera, Cunja i Zlatko odlučuju objaviti drugi album posvećen tragično preminulim drugovima Ziji i Aljoši "Za sve ove godine".


Potom se ređaju i drugi albumi "Sanjati", "Tamo gdje ljubav počinje", "Uzmi me kad hoćeš ti", "Nekako s proljeća"...


2015. godina godina je bila slavljenička i u znaku jubileja 30 godina postojanja grupe, a obeležena je brojnim uspešnim koncertima na svim meridijanima.


Grupa je objavila 15 studijskih albuma i 4 albuma uživo.


Dražen Žerić - vokal
Darko Jelčić - bubnjevi
Krešimir Kaštelan - bas gitara
Igor Matković - klavijature
Tomislav Škrak – gitara


sr.wikipedia.org/sr/Crvena_jabuka
facebook.com/C.Jabuka

Orkestar Danijela (Srbija)
Orkestar Danijela je osvojio mnoge značajne nagrade i priznanja u svetu trubača, što ga čini najboljim mladim trubačkim orkestrom. Svi članovi orkestra su muzički obrazovani, što takođe daje na kvalitetu muzike koju izvode.


Svirali su na prestižnim festivalima i manifestacijama širom sveta, ali i ulepšavali veselja mnogih ljudi. Izabrani za mlade heroje Telenora, snimili su i dokumentarni film "Disanje" za VICE.Orkestar "Danijela" takođe je i prvi oficijelni orkestar na ovim prostorima koji vodi jedna dama, što ga čini veoma posebnim.


Vođa orkestra Danijela Veselinović je prva dama koja se takmičila u Guči. Diplomirala je 2016. godine na Akademiji umetnosti. Sarađuje sa mnogim muzičarima i svira gotovo sve muzičke žanrove. I dalje je prati rečenica "Ti si mala trubačka princeza", koju joj je rekao Boban Marković 2003. godine, kada joj je poklonio trubu.


Publika će imati priliku da čuje izvođenje tradicionalnih trubačkih kompozicija, starogradske, rok, pop i džez hitove, upakovane u potpuno nove i neobične muzičke aranžmane.


orkestardanijela.com
youtube.com/channel/UC_l1WsrFybQcMkkqSvO8YHQ
facebook.com/Orkestar-DANIJELA


Matis Klepen (Norveška)
Matis Klepen je basista koji izvodi tradicionalnu violinsku muziku svog rodnog kraja, Telemark - Norveška, m'balax muziku iz Senegala i bluz – solo, svojim basom. Njegov muzički izraz je širokog raspona od nežnog povetarca do snažne oluje. Klepen kombinuje razne muzičke stilove sa tradicijom i formira veoma zanimljiv zvuk. On se jasno može čuti na oba njegova albuma "Mattis Kleppen & Reshjemheia" i "El Bokko".


Matis Klepen je doktorirao džez muziku i imao turneje širom sveta sa velikim brojem bendova i projekata. Neki od bendova sa kojima je nastupao su: Cucumber, Live Maria Roggen, African Pepperbirds, Bengalo, Solo Cissokho, Piper on the Roof, Transjoik, Dr. Bekken Trio, kao i njegova Resjemheia.


Njegovi muzički žanrovi, povezani sa različitim delovima sveta, deluju skladno. Slušajući njegovu muziku imate osećaj kao da ste na svim tim mestima istovremeno. Priče sa njegovih mnogobrojnih putovanja i legende vezane za tradicionalne melodije, kod publike stvaraju osećaj kako je svet ipak malo mesto.


Matis Klepen - vokal / gitara


no.wikipedia.org/wiki/Mattis_Kleppen

Bratsberg Longhorns (Norveška)
Trond Ytterbø frontmen čuvene norveške grupe Notodden Blues Band je bio među vodećim ličnostima bluz scene u Norveškoj sedamdesetih na ovamo. Učestvovao je i u osnivanju i uspostavljanju jednog od najvećeg i najpoznatijeg evropskog bluz festivala u svom rodnom gradu.


The Great Bratsberg Longhorns je drugi Trondov projekat – bend koji izvodi svoju muziku, R&B, pa čak i irsku muziku interpretiranu na origanalan način.


Bubnjar, Tore Solheim i klavijaturista, Runar Boyesen sviraju sa Trondom dugi niz godina. Njih trojica su svirali sa legendarnim Džeremijem Spenserom iz grupe Fleetwood Mac u Skandinaviji i u Indiji!


Trond je nastupao na Srpskom festivalu svetske muzike pre tri godine sa svojim Nottoden bluz bendom i jedva čeka da nastupi ponovo!


  

Trond Ytterbø - vokal / gitara / harmonika / mandolina
Tore Solheim - perkusije
Runar Boyesen – klavijature
NA "Kolo" tradicionalni instrumenti i pevačka grupa (Srbija)
Ansambl Kolo osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već šezdeset osam godina, Kolo na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje.


U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici / etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici... / koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.Ansambl Kolo je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol u Njujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu...


  

Više od pedeset vrhunskih umetnika, igrača-pevača, kao i četrnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu umetnost narodne igre, pesme i muzike.


Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.


Direktor Ansambla Kolo je Vladimir Dekić.


  

kolo.rs
facebook.com/Ansambl.KOLO
twitter.com/ansambl_kolo

Folklorni ansambl "Gransherad Spel- og Dansarlag" (Norveška)
U malom selu zvanom Gransherd u Norveškoj veliko je interesovanje za tradicionalnu muziku i ples među mladima. Mladi čekaju u redu da ih njihov 17-godišnji mentor nauči kako da izvedu čuveni i spektakularni ples, u kome plesači izvode salto unazad kako bi šutnuli šešir koji je okačen na visinu od 2 metra.


Mala grupa entuzijasta koja je započela sve, pre nekoliko godina, već je osvojila brojna takmičenja i dobila veliki broj nagrada za ples i sviranje violine. Savladili su "Hardanger", nesvakidašnji način sviranja violine, što je već samo po sebi ogroman uspeh. I ne samo to. Oni komponuju i izvode modernu muziku sa korenima u tradiciji, pa tako često koriste i instrumente kao što su gitara, madnolina, drombulje.


Pored mnogobrojnih nastupa, nastupali su za norveškog kralja i kraljicu u nekoliko navrata, imali su koncerte u Americi, Engleskoj, Nemačkoj, Češkoj kao i u novoj operi u Oslu.


U aprilu ove godine nastupaju na Srpskom festivalu svetske muzike.


Braća Teofilovići (Srbija)
Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, gde od 1983. godine počinju da se bave muzikom, kao članovi gradskog hora. Nakon osam godina provedenih u horu i iznenadne smrti dirigenta Predraga Peruničića, koji ih je i uveo u svet muzike, započinju sa istraživanjem starih muzičkih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a capella dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu.


Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina 20. veka, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom Čuvari sna (1998). Ovo izdanje, koje sadrži obrade petnaest arhaičnih pesama, biva izuzetno dobro primljeno, kako od muzičkih stručnjaka tako i od najšire publike. Mnogi ugledni kritičari i umetnici proglašavaju tada Teofiloviće najdragocenijom muzičkom pojavom u Srbiji: Ratko i Radiša su ne samo čuvari narodnog sna već i jedinstven znak o čudu pesme (Petar Peca Popović); Oni dokazuju da narodno pevanje nije fetiš, ni relikvija, već stalno liturgijsko kretanje duha kroz vreme (Emilija Radmilović).


Na podjednako dobar prijem nailazi i naredni album – Sabazorski vetrovi, koji Teofilovići objavljuju 2001. godine, i na kojem se nalazi 16 novih numera. Prema rečima prof. dr Nenada Ljubinkovića ovo muzičko ostvarenje Teofilovića nije samo nastavak traganja za savremenim etno-zvukovnim izrazom, ono jeste i svekoliko traganje za smislom i lepotom života.S obzirom na to da je snaga njihovog pevanja na koncertima još izraženija od one koju donose studijski snimci, Teofilovići 2007. godine objavljuju koncertni CD pod nazivom Koncert Belgrade live. Pod utiskom ovog albuma, Ivan Ivačković piše sledeće: Ratko i Radiša Teofilović, blizanci s glasovima kakvi nastaju jednom u dekadi, ako ne i ređe...


Iako vođeni idejom da je ljudski glas najstariji i najsavršeniji instrument, Teofilovići nisu odoleli povremenim eksperimentima, sarađujući s drugim muzičarima. Nastupali su sa dugogodišnjim članom ansambla Renesans Žoržom Grujićem (stari instrumenti: gajde, kaval, rog, duduk), perkusionistom i kompozitorom Nebojšom Živkovićem i profesorom harmonike Bobanom Bjelićem. No, najplodnija i najznačajnija saradnja Teofilovića uspostavljena je s čuvenim gitaristom iz Los Anđelesa, Miroslavom Tadićem. Zajedno snimaju album Vidarica, koji sadrži četrnaest obrada narodnih pesama s područja uže Srbije i Kosova, Bosne, Dalmacije i Makedonije. Vidarica je i novi iskorak u muzičkom stvaralaštvu Braće Teofilović jer na jedinstven način spaja njihove čudesne vokale i zvuke žičanog instrumenta. Ova, prema rečima kritičarke Marije Ćirić, uzbudljiva muzičko-poetska priča, naišla je na vanredan prijem javnosti: Vidarica tako postaje više od muzike same: interpretacijama trojice umetnika ona zaista dobija lekovita svojstva i nudi (zvučnu) sliku stvarnosti neuporedivo primamljiviju od one u kojoj se krećemo (Marija Ćirić); Ovakav album kakav je Vidarica mogu stvoriti samo talentirani pripovjedači – album koji je za buduće naraštaje značajno djelo, koje publika treba pažljivo konzumirati (Ivica Stanković). Saradnja s Miroslavom Tadićem se nakon snimanja albuma nastavila kroz zajedničku koncertnu aktivnost.


Teofilovići su održali veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, u Japanu, Americi... Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta, kao što su Kennedy Center (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), Koncertna dvorana Čajkovski (Moskva), Vienna Konzerthaus – Mozartsaal (Beč), kao i na velikim svetskim festivalima, poput World Performing Arts Festival (Osaka), Sziget festival (Budimpešta), Estivoce Festival (Korzika), Canti di tradizioni (Sardinija), Mehr als Musik (Linc), The Sound of Stübing festival (Grac), Glatt & Verkehrt (Krems), Stans, Švajcarska, Festival Stanser Musiktage (Stans, Svajcarska) i mnogi drugi. Takođe, Teofilovići su gostovali i na prestižnim univerzitetima u SAD: New England Conservatory (Boston), University of Chicago, George Washington University, California Institute of the Arts (Valensija), Franklin College (Indijana).


"Glasovi stoleća", "umetničke ikone", "umetnički vrhunac čitavog festivala" samo su neki od naslova i utisaka međunarodnih novinara i organizatora njihovih koncerata. Jednostavno, njihovi živi nastupi, u kojima se najintenzivnije mogu osetiti melodijska vrludanja, lelujanja glasa i snaga zanosa, nude jedinstveno muzičko iskustvo koje se ne zaboravlja.


  

teofilovici.rs
facebook.com/brothersteofilovic

Hor i orkestar OŠ "Kralj Aleksandar I" (Srbija)
Hor i orkestar Osnovne škole "Kralj Aleksandar I" osnovan je septembra 2015. godine u okviru dodatne nastave iz predmeta Muzička kultura. Članovi ovog sastava su đaci uzrasta od jedanaest do četrnaest godina. Sve ih spaja ljubav prema muzici, druženje, odlična pozitivna energija i entuzijazam.


U radu, deca se muzički opismenjavaju, uče se muzičkoj terminologiji, stilskim izrazima kroz razvoj osećaja za melodiju, ritam, dinamiku i ostale elemente muzičke umetnosti. Iz probe u probu ovaj ansambl je postepeno napredovao i usavršavao se u interpretaciji.


Posebnost hora i orkestra ogleda se u širokom repertoаrskom opusu аnsаmblа koji obuhvаtа delа kompozitorа različitih epohа i stilovа. Stаndаrdni repertoаr se kreće u rаsponu od izvornih tj. narodnih kompozicijа pа sve do delа sаvremene domаće i strаne literаture. Aranžmane prilagođene ovom sastavu piše i sa đacima muzički oživljava umetnički rukovodilac hora i orkestra, profesor Miloš Živković.


Do sada je realizovan veliki broj nastupa na školskim i vanškolskim svečanostima. Izdvaja se fantastična saradnja sa Muzejom Rudničko-takovskog kraja koji su od samog osnivanja hora i orkestra velika bezrezervna podrška.


Na poslednjem nadmetanju u interpretaciji, orkestar je osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju orkestara osnovnih škola Srbije.


Ponos njihove škole je i činjenica da je članica hora, učenica VII razreda, Mina Nedeljković, ove godine izabrana od strane stručnog žirija da predstavlja Gornji Milanovac na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope".


Budući ciljevi hora i orkestra su usmereni na povećanje brojnosti dece, sa akcentom na kvalitet novih članova, obogaćivanje repertoara, rad na što reprezentativnijem kvalitetu interpretacije, takmičenja, učestvovanje na festivalima u našoj zemlji i inostranstvu, tj. predstavljanje rada hora što širem auditorijumu.https://www.facebook.com/Horiorkestar
Belo u Boji (Srbija)
Bend "Belo u Boji" počinje sa autorskim radom 2015. godine. Do sada je bend radio na izdavanju svog prvog EP-a, "Sjaj sa druge strane večnosti". Bend svira alternativni rokenrol, sa raznim primesama.


Nastupali su više puta u svom matičnom gradu i na par svirki u Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Čačku, Beogradu...Pobeda na mini gitarijadi u Čačku povodom Zaječarske gitarijade predstavlja prvi takmičarski uspeh benda. Bend je učestvovao na polufinalnoj večeri "50. Zaječarske gitarijade". Nedugo posle te gitarijade bend je učestvovao i pobedio na Leskovačkoj gitarijadi, gde je proglašen za najbolji bend od strane stručnog člana žirija.


U bendu je izvršena promena vokala i na mesto Miodraga Danilovića, dolazi Đorđe Ćirić.


Đordje Ćirić - (vokal)
Luka Jakovljević - (bas gitara)
Miloš Knežević - (bubnjevi)
Naum Simovski - (ritam gitara)
Strahinja Stefanović - (solo gitara)belouboji.bandcamp.com
facebook.com/belouboji
Gipsy Aleksići (Srbija)
Gitarski sastav Gipsy Aleksića je započeo sa radom 23.12. 2007. godine u klubu "Trem" u Gornjem Milanovcu. Neobičan kvartet gitara i jedinstven zvuk, vrlo brzo je dobio svoju publiku. Orkestar je u svojoj osnovi "porodično blago" porodice Aleksić.


Muzika koju izvode je izražaj njihove harizme i načina na koji oni doživljavaju datu inpretetaciju. Načinom improvizacije, kao i vokalnim delovima, dokazuju beskonačnost muzike kao i širinu ciganske duše. Gostovali su na lokalnim televizijama i nacionalnim emisijama: Žikina Šarenica, Jutarnji program RTS-a, 48 sati svadba, Jutarnji program RTV Pink, Beogradska hronika i mnogim drugim. Nastupali su na raznim koncertima i humanitarnim svirkama: Srpski festival svetske muzike, Đurđevdanski koncert Valjevo, 40 god RTS-a, Brod Leonardo, Dani muzike u Gornjem Milanovcu i mnogim drugim.


Orkestar je postao obožavan među starijom i mlađom populacijom, što je stvorilo jedinstven spoj. Mlađim ljudima se dopadaju zbog energičnog ritma i odličnih bas deonica, što u njima budi potrebu za igranjem, starijoj populaciji zbog harizme, solo improvizacija koje lutaju u svim pravcima i što dokazuju da stara ciganska muzika nije izgubila emociju i snagu ciganske džez muzike!


Serbia World Music Festival, je imao zadovoljstvo da prvi put Gipsy Aleksiće predstavi na festivalu 2009. godine.Od tada je ovaj bend tradicionalno otvarao svaki naredni festival i svakog puta dokazivao svoju ozbiljnost, kvalitet i muzičko sazrevanje. To nije prošlo nezapaženo kako među festivalskom publikom tako i kod gostiju iz inostranstva, koji su tražili njihov materijal, a kasnije su stizali i pozivi za nastupe u inostranstvu.


Jedan od njih stigao je iz Norveškog bluz grada Notodden. U oktobru 2014. godine Gipsy Aleksići se predstavljaju i norveškoj publici i ostavljaju neizbrisiv trag. Održali su nekoliko koncerata i dobili pozive za nastupe na festivalima u Norveškoj.


Njihov scenski nastup, virtuoznost na gitarama i kvalitet muzičkog predstavaljanja, retko koga mogu ostaviti ravnodušnim.


Snimili su svoj prvi CD sa 8 numera i proširili svoj rad po raznim festivalima. Ovogodišnji nastup na festivalu imaće novu dimenziju. Na sceni sa njima će nastupiti dva ženska vokala, a istovremeno će biti predstvaljena i istorija benda.
Đorđe Aleksić - (bas gitara / prateći vokal)
Vojkan Aleksić - (ritam gitara,vokal)
Sandro Aleksić - (solo gitara / ritam gitara)
Slaviša Aleksić - (gitara)


www.gipsyaleksici.rs
www.facebook.com/pages/gipsy-aleksic/
KUD „Šumadija“ Gornji Milanovac (Srbija)Kulturno-umetničko društvo „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca osnovano je na Božić 2006. godine kada je grupa iskusnih igrača i ljubitelja folklora odlučila da okupi omladinu svoga grada i nauči ih da igrom i pesmom očuvaju tradiciju pre svega rudničko-takovskog kraja ali i cele Srbije a i šire.


Danas KUD „Šumadija“ ima više od 400 članova organizovanih u deset grupa. Naših 8 igrača, pored četiri ansambla koja vežbaju u prostorijama KUD-a, vode i škole folklora u sve četiri osnovne škole u Gornjem Milanovcu.


Entuzijazam, trud i kvalitet mladog ansambla prepoznala su i podržala i najveća imena srpskog folklora. Koreograf Desa Đorđević za „Šumadiju“ je pripremila i na scenu postavila koreografiju „Mesečina, a ja zovem prelo“, igre i pesme sa planine Rudnik, a koreograf Slavica Mihailović i muzički saradnik i umetnički rukovodilac narodnog orkestra Aleksandar Smrekić formirali su i autorizovali Školu folklora „Šumadije“ pa će, po njihovom „nacrtu“ i najmlađi iz drugih društava moći da savladaju osnove igre.


Etnokoreolog i etnomuzikolog Ivana Nedić vodi mušku i žensku pevačku grupu.


kud sumadija

Posebno je značajna saradnja sa Jugoslovensko-norveškog društvom. Svake godine ansambl učestvuje na centralnoj proslavi obeležavanja Dana državnosti Kraljevine Norveške u Beogradu simbolično izvodeći tom prilikom koreografiju iz Srbije i koreografiju nacionalnih norveških igara. Ansambl je poznat po spremnosti da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U saradnji sa Opštinskim odborom Crvenog Krsta Gornjeg Milanovca organizovali smo više humanitarnih koncerata u našem gradu i Srbiji, i tim povodom nastupali u Skoplju, Tetovu, Kumanovu, Bijeljini…


Narodni orkestar kulturno-umetničkog društva „Šumadija“ postoji od osnivanja društva. Članovi orkestra su uglavnom srednjoškolci koji bavljenjem folklornom muzikom obogaćuju sebe, a samim tim ne daju našu narodnu muziku da se prepusti zaboravu. U orkestru su zastupljeni klasični instrumenti, a muzički aranžmani su prilagođeni izvođačkom sastavu ansambla tako da, ne retko, orkestar KUD-a “Šumadija“, svojim muziciranjem podseća na daleko poznatije ansamble. Orkestar funkcioniše pod stručnim rukovodstvom Aleksandara Smrekića.


www.kud-sumadija.rs
Pevačka grupa "Crnućanka" (Srbija)
Crnućanka je izvorna grupa iz sela Gornja Crnuća, pored Gornjeg Milanovca.


Grupa neguje starinsko narodno pojanje kakvo se nekada moglo čuti na prelima, a po kazivanju meštana Gornje Crnuće, koreni grupe sežu u 1903, kada je povodom dolaska kralja Aleksandra Obrenovića u manastir Vraćevšnica, organizovana grupa narodnih izvođača, koja je svoje delovanje nastavila sve do 1934.


Grupa se zvala "Crnućanka", a postojala je kroz nekoliko naraštaja, sa prekidima, da bi ponovo bila pokrenuta 1966. pod vođstvom Aleksandra Đorđevića - Lesa iz G. Crnuće. Grupa je učestvovala na brojnim festivalima, priredbama i saborima, izdala je nekoliko zvučnih zapisa, a 1976. je dobila Evropsku nagradu za narodnu umetnost.


Od pedesetih godina 20. veka grupa je sarađivala sa dr Radmilom Petrović, dugogodišnjom saradnicom etnomuzikološkog instituta SANU, koja je najviše doprinela objavljivanju snimaka "Crnućanke" na pločama PGP-RTB.


sr.wikipedia.org/sr-el/crnucanka
Luka i Džengi (Srbija)
Dvojac "Luka i Džengi", jednostavno imenovan onako kako ih u društvu prepoznaju, na Festivalu svetske muzke nastupa 5. put. Ipak, premijerno u ovom sastavu.


Prve zajedničke muzičke korake načinili su 2011. godine i, iako posebno popularni u rodnom gradu, od tada su se predstavili publici Čačka, Beograda, i mnogih gradova iz Norveške… Izvode balkansku muzku i različite žanrove. Tako se na njihovim svirkama mogu čuti stari rokenrol hitovi, ciganske pesme, sevdalinke, narodnjaci…


Obojica sviraju na gitari, mada se Luka ranije okušao na harmonici, dok je Džengi u ovom muzičkom paru poznatiji kao njegova pevačka polovina. Da je reč o istinskim umetnicima koji sarađuju i nastupaju sa mnogobrojnim bendovima, potvrđuju i njihova amaterska interesovanja – prvi crta, drugi se bavi glumom.


Posebno su ponosni na obradu pesme "Da te milujem" koja na Jutjubu beleži prve hiljade pregleda. Sada pripremaju autorski materijal – za milionske!
 


Download sekcijaPoster festivala


Prijatelji festivala

Pratite nas


Transform festival

Serbia World Music Festival '17

Gornji Milanovac
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Mob: +381 (0)60 516 00 07
Mob: +381 (0)60 696 10 20

info@serbiamusicfestival.com
www.serbiamusicfestival.com

Svetska muzika u srcu Srbije