Vesti

Drugi dan festivala
20. april 2019.Drugog dana festivala, u subotu 20. aprila, očekuje nas bogat program. Najpre će na scenu stupiti grupa Gipsy Aleksići na Trgu kneza Mihaila, sa početkom od 19 časova. Na njihovom repertoaru naći će se najveći hitovi Šabana Bajramovića.


Sat vremena kasnije, od 20 časova, takođe na gradskom trgu očekuje nas New Balkan Koncept - Danica Krstić i orkestar Šlezinger, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića.


Nakon toga selimo se u PUB 1859. Od 21:30h bluz stiže u Gornji Milanovac. U goste nam dolaze Nenad Zlatanović i Pera Joe. Zlatanović na akustičnoj gitari i Pera Joe sa usnom harmonikom čine jedan sjajan duo. Putovanje na koje oni vode svoju publiku, je putovanje na talasima bluz ritma, od Milanovca do Teksasa.


Dobrodošli u grad festival!serbia music festival

serbia music festival serbia music festival

Po treći put zadovoljni izlazimo iz KAFANE
20. april 2019.POČEO XI SWMF - DOBRODOŠLI U GRAD FESTIVAL!


Jedanaesti Srpski festival svetske muzike, počeo je izvođenjem kabare predstave "Kafanica". Na Velikoj sceni Doma kulture kroz kafanske anegdote i čaršijske dogodovštine, male varoši podno Rudnika, proveo nas je 21 glumac.


Direktor festivala Slobodan Božović ponovo je pred producentom, kabare predstave "Kafanica", Bojanom Neškovićem postavio veliki zadatak i još veću odgovornost, a to je da sa "ekipom iz Kafanice" otvori 11. Srpski festival svetske muzike.


Glavna tema kabare predstave "Kafanica" su čaršijska sećanja. Nosioci priče bili su Drago Maksimović, doajen Milanovačkog pozorišta, koga smo sinoć posle 30 godina videli na scenu, i Aleksandar Avramović. Oni su nam ispričali neke stare kafanske priče iz našeg grada, zajedno smo se prisetili jednog starog zaboravljenog Milanovca i dogodovština milanovačkih boema i mangupa koji su obeležili neko vreme iza nas.


Naravno, bilo je tu i glumaca koji su i prethodne dve godine glumili. Na sceni i ove godine su bili Profa, Mačak, Gile u šanku... Sneža Uzunović i Mateja Radić su nas pesmom proveli kroz neko davno zaboravljeno vreme. Svojom scenografijom, duh stare milanovčke kafane, dočarao nam je milanovački slikar Ilija Drašović.


- Po treći put smo izašli zadovoljni iz kafane, i nakon ove treće, pravićemo i četvrtu "Kafanicu". Ove godine "Kafanu" smo muzički pojačali sa Čačanima, jer oni je nemaju u Čačku. Čuli su da se nešto događa u Milanovcu, i njih četvorica su odlučili da zasviraju baš u našoj "Kafanici". Želim da se zahvalim Miši kapetanu (Miša Tanasković) koji nam je mnogo pomogao sa tekstom, Dragu Maksimoviću, koji je neverovatano izneo priču i koji je, nakon 30 godina, ponovo izašao na scenu. Nadam se da smo na kratko vratili duh starog Milanovca i naše male čaršije koji je davno nestao, a nedostaje nam zadnjih godina. Milanovac je mala čaršija, i čaršija voli čaršijske kafanske priče - rekao je Nešković.


Čaršijske priče koje su sinoć ispričane u Kafanici, većim delom napisao je Miodrag Tanasković (Miša kapetan), a profesor srspkog jezika i književnosti Goran Savić ih doradio.


- Kafana je uvek ista, samo su gosti drugačiji. Ova naša "treća kafana" ne razlikuje se mnogo u odnosu na one prethodne dve. Kafana uvek donese nešto novo, a na određen način ostane ista. Nije ovde ništa mnogo novo, tu su stolovi, tu je muzika, gosti raspoloženi za pesmu, igru i priču... Ljudi vole da vide opuštenu atmosferu, koju smo mi večeras na sceni, nadam se, i dočarali - rekao je Goran Savić.


Slobodan Božović, direktor Srpskog festivala svetske muzike zahvalio se glumcima, muzičarima, "Veselim cvetićima", Kulturnom centru, plesnom klubu Domingo, publici, milanovačkom slikaru Iliji Drašoviću koji je radio scenografiju sa Kafanicu... uputio veliko hvala svim učesnicima i posetiocima koji su sinoć, po treći put, zadovoljni i nasmejani izašli iz "Kafane" i zajedno otvorili XI Srpski festival svetske muzike.


- Do sada smo ovu našu festivalsku priču pričali deset puta. Evo, došao je i ovaj jedanaesti put. Ovo je večeras bila treća kafanska priča i verujem da će se nastaviti i u budućnosti. Pozvao bih sve da u narednih nekoliko dana dođu na gradski trg, da zajedno uživamo u koncertima koje smo za vas pripremili. Nakon toga nastavak festivala sledi u kafeu PUB 1859. Sutra (subota, 20. april) nas očekuje lepo vreme i još lepši koncert. Naime, naš proslavljeni dirigent Vojkan Borisavljević je trebalo da ima koncert u Beču, ali on je odlučio da, od 20 časova, bude na trgu u Gornjem Milanovcu. Dirigovaće kamernim orkestrom Šlezinger, a to je jedna velika čast za nas i za naš grad, i oni će pratiti Danicu Krstić - rekao je Slobodan Božović, direktor festivala.


Na kraju predstave na sceni su zaigrali i zapevali "Raspevani cvetići" (dečiji hor) koji su Milanovačku publiku podigli na noge.


Milanovački Crveni krst i SWMF nastavljaju akciju prikljupana novca za lečenje Ane i Alekse Arsić iz Gornjeg Milanovca. Oni su i ovoga puta apelovali na sve ljude dobre volje da, shodno svojim mogućnostima, pomognu našim malim suđradjanima. Akcija prikupljanja novčane pomoći trajaće tokom festivalskih dana.


V.P. gminfo.rs
Fotografije: Ivica Milošević

serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival

Počinje 11. festival
19. april 2019.Večeras zvanično otvaramo 11-ti Srpski festival svetske muzike predstavom "KAFanICA". Sinoć smo iz prikrajka gledali generalnu probu predstave - obećava! Vidimo se večeras od 20 časova u domu kulture, da se prisetimo starog Milanovca, čaršijskih priča i anegdota i započnemo 11-tu festivalsku priču.


Dobrodošli u grad festival!serbia music festival

serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival
serbia music festival serbia music festival

Spremni za uzbudljiv april i klupske svirke?
11. april 2019.April. Vreme je da se razmrdamo. Svirke bluza, rock & roll-a, rege žurke... Sve to, i još mnogo toga, u sklopu Srpskog festivala svetske muzike, od 13. do 27. aprila. Očekuje nas pet dana klupske svirke u PUB-u 1859.


Ali krenimo redom. Mesto okupljanja PUB 1859, subota 13. april, 21.30h. A u PUB-u dobro raspoloženje, odlična energija, sjajna atmosfera.


- Serbia Music World Festival i Pub 1859 nastavljaju saradnju i ovog XI festivala. Pored odličnog programa u Domu kulture i na Trgu kneza Mihaila, imaćemo i odlične klupske svirke u PUB-u. Ove godine krećemo, već od subote, 13. aprila i svirke će biti sve do kraja meseca. Počinjemo, kao što rekoh u subotu, i tada su sa nama Vesele 80-e, a početak je 21:30h. Njih ne treba posebno predstavaljati, imali smo prilike da ih čujemo, očekuje nas muzički vremeplov i veče domaćeg rock &roll-a. Znate već, dobar provod je zagarantovan, to ne moram da govorim. Ovo je treća godina saradnje sa SWMF. Bila nam je čast da budemo deo devetog i desetog Srpskog festivala svetske muzike, a svoje učešće na ovogodišenjem festivalu opravdaćemo dobrim svirkama, a nadam se, da ćemo ove godine skočiti za mesto više - rekao je Zoran Jeremić, vlasnik PUB-a 1859.


Posebnu pažnju obratite na subotu, 20. april, od 21:30h! SWMF i PUB "zapretili" su nam nesvakidašnjim muzičkim spektaklom. Bluz dolazi u naš grad. U goste dolaze Nenad Zlatanović i Pera Joe. Gitarista Nenad Zlatanović i Pera Joe, omogući će nam da uživamo u pravom bluz zvuku, kaže nam Slobodan Božović, direktor festivala.


- Zlatanović na akustičnoj gitari i Pera Joe sa usnom harmonikom čine jedan sjajan duo. Putovanje na koje oni vode svoju publiku je putovanje na talasima bluz ritma od Beograda do Teksasa. Kažu, kada slušate ovaj duo imate osećaj da se nalazite u nekom pabu u Teksasu, gde "mirno" pijete svoje pivo, i odjednom spontano, kako se to samo u Teksasu dešava, kreće svirka koja vas izuva iz cipela i dovodi do ludila. Ne možete da sedite, morate da ustanete i zaigrate bluz. Onako kako vam se hoće, jer bluz je sloboda u svemu, pokretu, izrazu, slobodni ste da izrazite svoju tugu, i da uživate u njoj u sjajnom ritmu – rekao je Božović.


Serbia world music festival i PUB 1859 mašinerija tu se neće zaustaviti. Nastavljaju 22. i 23. aprila, od 21 sat, a u PUB-u, te dve večeri, nastupiće norveški DRUNKEN SAILORS.


- Ta dva dana ugostićemo sjajne bluzere iz Norveške. The Drunken Sailors (pijani mornari) sviraju elektro-akustični folk, Irsku muziku, Roots, Amerikanu, Country i Blues, sa dosta violina, harmonika, perkusija i gitara kao i nekoliko talentovanih vokala u bendu. The Drunken Sailors nastupaju na više koncerata godisnje, kako u Mosjoen (Mušjen) u rodnom gradu ali i van – kaže Jero.


Sada već tradicionalni međunarodni festival koji organizuju Jahmessenjah Sound i UG Rekultivator, do sada je uspešno ugostio mnoge poznate muzičare iz celog sveta.


- Zagrevanje za Natural Mystic Festival kreće, 27. aprila u PUB-u od 21:30h uz DON MINOTTA iz Jamajke. Don Minott Srbiju i Balkan je posetio više puta u organizaciji Jahmessenjah Sound Systema sa kojim je nastupao na Exit Festivalu, Montenegro Sun Reggae Festivalu, Lost & Found Festivalu, Prilep Pivo Festu kao i na mnogobrojnim klubskim žurkama... - rekao je Božović.


gminfo.rs


serbia world music festival
Intervju sa Slobodanom Božovićem
06. april 2019.Do XI Srpskog festivala svetske muzike ostalo je još nepune dve sedmice. I ovoga puta očekivanja su velika, jer smo od organizatora navikli na odličnu organizaciju, kvalitetan program i lepa muzička iznenadjenja. Šta nas očekuje ove godine, ko su učesnici XI SWMF, kada su počeli sa pripremama za festival, koje su želje i očekivanja organizatora... upitali smo Slobodana Božovića, direktora festivala.


Pripreme?


- Pripreme traju od oktobra meseca. Vredno smo radili prošavši kroz sve organizacione zadatke u pripremi, uz izuzetnu saradnju i podršku Opštine i njenih službi, javnih preduzeća i ustanova, kao i Policije. Moram, i nikako ne smem da zaboravim, da pomenem i privredu našeg grada, prijatelje festivala, medijskog sponzora i volontere, jer bez njih ne bi ni bilo festivala.


Očekivanja?


- Očekujemo, kao i uvek, najviše od nas samih, i da sama organizacija protekne u besprekornom redu, kao što je publika i navikla. Takođe, očekujemo da ove godine budemo najveća lokalna i regionalna muzička manifestacija u aprilu mesecu, koja je pre svega prepoznatiljiva po kvalitetu programa, realizaciji, produkciji i gostoprimljivosti.


Želje?


- Želimo da, kao i svake godine, sa našim sugradjanima, kao i gostima iz regiona i inostranstva, uživamo u kvalitetnom programu. I ove godine smo se potrudili da koncipiramo program tako da ima za svakoga po nešto. Jedina, i uvek najveća želja nas organizatora je da nam vremenski uslovi dozvole da program bude realizovan na Trgu kneza Mihaila.


April u Milanovcu?


- Uz lepo vreme biće to lepi festivalski i aprilski dani u našem gradu kada će Milanovac postati pravi grad festival. I više se ne isčekuje samo april u Beogradu, već i april u Milanovcu. U ovom mesecu, u našem gradu ima nekoliko bitnih dešavanja. April je mesec kada preduzeće Metalac na svoj način proslavlja i obeležava Dan kompanije, tu je Srpski festival svetske muzike, Dan opštine i otvaranje Natural Mystic festivala na Ždrebanu...


Šta se kuvalo, i skuvalo, u loncu SWMF od oktobra do danas?


- U programskom delu, koji će se održati na Trgu, u Domu kulture i Pubu 1859, predstaviće nam se: Danica Krstić i kamerni orkestar Slezinger pod dirigentskom palicom Vojkana Borisaljevića. Dolazi nam Alen Islamović, i imaćemo "Veče Bijelog dugmeta". A najmlađe i najslađe male Milanovčane zabavljaće Minja Subota, Leontina, Tijana Dapčević, zatim će se milanovačkoj publici predstaviti Nenad Zlatanović, Pera Džo, Vesele 80-te, Stari grad, Gipsy Aleksići, Drunken Sailors (Norveška), Don Minott (Jamaica) i Jahmessenjah sound. Naravno, i ove godine organizujemo dečiji festival i maskenbal PU "Sunce", a pred milanovačkom publikom biće odigrana i muzička predstava KAFanICa. Pored festivalskog programa, za Dan opštine, 23. aprila, uz logistističku podršku festivala, a u organizaciji Kulturnog centra, nastupiće: Stari grad, Dragica Radosavljević sa sastavom Svitanje, kao Miroslav Ilić i orkestar Miše Mijatovića.


Milanovac grad festival 19. - 23. aprila?


- Ovom prilikom pozivam sve u MILANOVAC - GRAD FESTIVAL od 19. do 23. aprila. Očekujemo naše Milanovčane tih dana na Trgu kneza Mihaila, u Domu Kulture i Pub-u 1859 da zajedno uživamo u bogatom muzičkom programu Srpskog festivala svetske muzike. Dobro nam došli - poručio je Slobodan Božović, direktor festivala.


gminfo.rs


serbia world music festival
U susret 11. Srpskom festivalu svetske muzike
24. mart 2019.XI Serbia World Music Festival, biće održan od 13. do 27. aprila u Gornjem Milanovcu. U susret 11. Srpskom festivalu svetske muzike, prisetimo se jubilarnog 10. festivala.


Slušali smo više od pedeset izvodjača iz Srbije, Norveške, Švedske, Francuske, Engleske, sa Kube, BiH, Hrvatske, Turske, Makedonije, Crne Gore, Danske, Albanije.


Deseti jubilrani festival nije opravdao očekivanja, prevazišao ih je. Od organizacije, sjajne predstave na otvaranju, svih učesnika i dečijeg maskenbala koji je obeležio festival.


Prema rečima Slobodana Božovića, direktora festivala i XI Serbia World Music Festival, pomeriće granice pa će, od 13. do 27. aprila, Gornji Milanovac biti prestonica svetske muzike. Ne samo među različitim kulturama, muzičkim pravcima, i umetničkim načinima izražavanja, već i po gostoprimljivosti organizatora.


- Koncerti će se održavati na Trgu kneza Mihaila i Domu kulture, a klupske svirke u PUB-u 1859. Pored koncerata, u okviru 11. Srpskog festivala svetske muzike, na otvaranju festivala biće izvedena muzička predstava "Kafana na balkanu 3". Posetioce festivala očekuje i treći dečiji maskenbal mališana PU "Sunce" sa tri animatora. Tu su već i tradicionalni Jam Session, kao i muzičke radionice, seminari i druge prateće aktivnosti. U narednim danima predstavićemo program festivala - kazao je Božović.


gminfo.rs


serbia world music festival
Jedanaesti Serbia World Music Festival
20. mart 2019.Jedanaesti po redu festival će biti održan od 13. do 27. aprila 2019. godine u Gornjem Milanovcu. Pripremne aktivnosti za sam festival su u završnoj fazi.


Želja nam je da Gornji Milanovac, postane centar za stvaranje nove muzičke arene u kojoj nema granica u muzičkom izražavanju. Pozivamo vas da i ove godine dođete da se družimo u centru Gornjeg Milanovca i uživamo u vrhunskoj muzici naših i stranih bendova.


serbia world music festival
Đorđe Gipsy Aleksić
08. mart 2019.Čovek koji je otvarao festival 10 godina, odložio je svoju gitaru zauvek. Ostaće prvi bas festivala, čuvaćemo sećanje na njega.


Opširnije


serbia music festival

 


Download sekcijaPoster festivala


Prijatelji festivala

Pratite nas


Transform festival

Serbia World Music Festival '19

Gornji Milanovac
32300 Gornji Milanovac, Srbija

Mob: +381 (0)60 516 00 07
Mob: +381 (0)60 696 10 20

info@serbiamusicfestival.com
www.serbiamusicfestival.com

Svetska muzika u srcu Srbije